Het Nederlandse bedrijf Lithium Werks investeert de komende jaren 1,6 miljard euro in de realisatie van een batterijenfabriek in China. Dat maakte topman Kees Koolen dinsdag bekend.

Lithium Werks, dat al een fabriek in China heeft, zegt dat er een groeiende vraag is naar batterijen in het land.

De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van 8 gigawattuur per jaar. Dat komt neer op de hoeveelheid stroom die nodig is om 160.000 auto’s voor te stuwen. Begin 2021 moet de fabriek operationeel zijn.

Circa 20 procent van de kosten komt van aandelenkapitaal van Lithium Werks. De rest van de projectfinanciering wordt opgehaald bij een consortium van Chinese banken. Voor het weekend had het bedrijf al gemeld dat er een omvangrijke investering aanstaande was.

Lithium Werks, dat pas onlangs werd opgericht, wil de overgang naar hernieuwbare energie mogelijk maken. Daarvoor wil het bedrijf onder meer transportmiddelen als vrachtwagens en boten van batterijen voorzien. Lithium Werks wil met zijn batterijen ook de opslag van energie mogelijk maken om de pieken en dalen bij de winning van wind- en zonne-energie het hoofd te bieden.

Volgens Koolen is nu opnieuw voor China gekozen omdat de ontwikkelingen in het land sneller gaan dan elders. Het bedrijf is ook met Europese regeringen in gesprek. Maar het blijft voornamelijk bij praten, hekelt Koolen de houding in Europa.

Lithium Werks mikt in 2020 op een omzet van 1 miljard dollar. Vijf jaar later wil het bedrijf tien fabrieken operationeel hebben. Voor dit jaar worden nog twee deals voorzien. Volgend jaar moeten er volgens Koolen nog een paar volgen.

Onderzoekscampus voor duurzame energie in Twente, fabriek in China

De China-deal is onderdeel van een grotere overeenkomst die China en Nederland sloten. Tijdens een bijeenkomst in het bijzijn van premier Mark Rutte en zijn Chinese ambtgenoot Li Keqiang werden dinsdag meer deals aangekondigd.

Begin september kondigde Lithium Werks aan in Twente een “grootse” onderzoeksfaciliteit (R&D) uit de grond te stampen op het gebied van schone energie.

Binnen vijf jaar moeten op de R&D-campus 2000 mensen werkzaam zijn, zo maakte het bedrijf bekend.

Door verschillende partijen is al voor zeker 100 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de 17 hectare grote faciliteit op Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede.